Bij groeiende ondernemers is het vaak niet zo duidelijk wat de voorraden zijn. Dit wordt 1 of 2 keer per jaar uitgezocht bij grote voorraad-tellingen, maar in de tussentijd is het vaak onduidelijk. Herkenbaar? In dit blog bespreken we een uitdaging waar je als florerend bedrijf mee te maken hebt: Jouw voorraadbeheer is net een doolhof.

Bij bedrijven waar wij mee om tafel zitten, komt de uitdaging met de voorraad vaak ter sprake. Het komt vaak neer op deze 2 problemen.

  1. Producten die online zijn verkocht, blijken niet op voorraad
  2. Er worden grote voorraden ingekocht om geen ‘nee’ te verkopen

Irritatie online shoppen

Bij het eerste punt kan iedereen zich een beeld vormen van de impact. Het bestelen en betalen van een product wat uiteindelijk niet geleverd kan worden, wordt vaak genoemd als nummer 1 irritatie punt bij het online shoppen.

Geen optimale cashflow

Het tweede punt wordt vaak minder snel als écht probleem gezien. Dit is opmerkelijk! Het moeten kopen van grote hoeveelheden voorraad neemt vaak enorme kosten met zich mee. Denk aan de investering voor de producten zelf, maar ook de verzending en opslagkosten. Dit is allemaal cashflow die men veel nuttiger kan inzetten.

Oplossing voorraadbeheer

De enige manier om echt grip op de voorraad te krijgen is om alle voorraadbewegingen centraal in 1 systeem bij te houden. Houd hiermee rekening dat er vaak meer voorraadbewegingen zijn dan je wellicht zou denken. Je hebt al snel met 4 voorraadbewegingen te maken:

  1. Verzending
  2. Inkoop
  3. Interne voorraadplaatsingen
  4. Retouren

Deze 4 bewegingen wil je eigenlijk bijhouden op 1 plek. Dit ongeacht waar de bewegingen plaatsvinden. Dus ook als de verzending nu nog enkel vastligt in het web-systeem, moet dit ook op de centrale plek worden overgenomen. Dan creëer je een optimaal voorraadbeheer en voorkom je bovenstaande genoemde problemen. Wil je grip op je voorraad hebben en alles in 1 systeem vastleggen? Bel eens met ons: 020-2610122

NETSUITE GEBRUIKER TIP _ NetSuite heeft diverse opties om het voorraadbeheer makkelijker te maken. Zo is er een module [advanced inventory management] die automatisch kan berekenen wat het optimale voorraadniveau van een product is. Dit is gebaseerd op historische verkopen. Het komt dan ook automatisch met een inkoopvoorstel als het product bijgekocht moet worden.

Back to News
Fast Four