Van sommige processen zijn we ons helemaal niet bewust, totdat het bedrijf groeit. Neem het onderwerp ´voorraadbeheer´. Waar houd jij dit in bij? Grote kans dat het antwoord Excel is. Bij veel startende bedrijven is dit het geval en daarna komt er geen ander systeem, want druk. Terwijl er misschien een beter voorraadoverzicht nodig is, want jouw bedrijf groeit! Hoe hou je altijd die voorraad scherp in de gaten in een systeem passend bij jouw bedrijf?

Waar je in het begin heel tevreden bent met Excel om de voorraad in bij te houden, wil je door de bedrijfsgroei echt wat anders. Je wilt het overzicht niet meer kwijtraken en wilt weer precies weten wat de actuele voorraad-stand is. Kortom, het is tijd voor een degelijk systeem. Termen die dan vaak voorbij komen zijn WMS en ERP. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen die twee?

Wat is een WMS-systeem?

WMS staat voor Warehouse Management System. Dit is een systeem om de magazijnprocessen in onder te brengen. Onder andere voorraadbeheer, orderprocessen en ontvangst van goederen. Het is een opzichzelfstaand systeem en wordt alleen gebruikt voor het beheer van dit soort processen. WMS kan vervolgens weer geïntegreerd worden met een ERP-systeem.

Wat is een ERP-systeem?

ERP staat voor Enterprise Resource planning. Bij een ERP systeem zijn alle kernprocessen in 1 systeem ondergebracht. Je kunt het dus gebruiken voor het bijhouden van je voorraden, maar ook voor de financiële administratie, productieprocessen en klantcontact. In plaats van verschillende systemen te hebben voor de processen, komt alles dus samen in 1 systeem op basis van 1 database. Om het nog wat verwarrender te maken kan een ERP-Systeem ook een WMS-functionaliteit in zich hebben. Deze is dan vaak wat minder uitgebreid.

Ga je voor ERP of WMS?

Je bent misschien geneigd om te gaan voor een ERP-systeem. Je hebt hiermee een alles-in-1-oplossing, maar daardoor kan het zich vaak minder goed specialiseren op de individuele onderdelen. Een ERP-systeem heeft functionaliteit in zich voor het managen van de voorraden.

Wat is de intentie?

Het ligt aan jouw intentie qua voorraadbeheer of je voor een ERP-systeem gaat of meer wilt specialiseren met een WMS-systeem [bijvoorbeeld geïntegreerd met een ERP]. Jij wilt bijvoorbeeld weten hoeveel stuks er nog van product X beschikbaar zijn. Een ander bedrijf wil de hoeveelheid weten en op welke plank product X te vinden is. Dit kan beide met een ERP-systeem, maar een WMS-systeem gaat wat verder. Bijvoorbeeld als robotisering nodig is of het concept License plating – pallet management.

Wil je echt aan de slag met je voorraadbeheer en ons advies op jouw specifieke situatie? Bel of mail ons: Dan denken we met je mee! 020-2610122 | info@fastfour.com

Back to News
Fast Four