Het is belangrijk om als bedrijf wendbaar te zijn, omdat je niet vast wilt roesten in oude gewoontes. Wanneer je geen vinger aan de pols houdt, loop je achter op de snel veranderende markt. Terwijl je hierop juist wilt inspelen en producten en diensten op tijd wilt aanpassen.

Wanneer het goed gaat, hebben we snel de neiging om te blijven hangen in datgene wat werkt. We zijn niet kritisch genoeg op het proces en kijken niet vooruit. Om wendbaar te blijven, moet je niet te lang vasthouden aan wat nu werkt, maar ook denken aan wat in de toekomst rendabel is: Wat verandert er binnen nu een paar jaar? Zijn wij hier klaar voor?

Wat doen succesvolle bedrijven?

Als je om je heen kijkt, zie je dat succesvolle bedrijven dit regelmatig als agendapunt hebben. Tevens starten zij nieuwe projecten die vooruit lopen op de zaken. Of wordt er geïnvesteerd in de basis. Bij een webshop kun je denken aan een nieuw portaal die klaar is voor meer [internationale] orders. Er zijn bedrijven die nu al investeren in verzendmethodieken die het proces makkelijker maken. Dit is nu nog niet essentieel, maar over een bepaalde tijd wel. Op die manier werk je bewust aan de toekomst en is het gereed wanneer je het echt nodig hebt. Eenmaal hiermee bezig, loop je nooit achter de feiten aan.

Moet wendbaarheid echt een agendapunt worden?

Ons advies zou zeker ‘ja’ zijn. Tenminste als je over een paar jaar nog steeds een florerend bedrijf wilt zijn. Het is moeilijk om in te schatten wat er over 2 jaar nodig is. Om het even bij ons vakgebied te houden: Selecteer niet alleen de software die je nu nodig hebt, want dan loop je vast. Bijvoorbeeld als je vol in zet op de Nederlandse markt. Als hier deze verzadigd raakt, dan kun je de kansen over de grens niet meteen pakken. Je moet helemaal overnieuw beginnen met de software. Terwijl als je nu ook kijkt wat je in de toekomst qua software nodig hebt, dan kun je snel op inspringen op ontwikkelingen. Je bent immers voorbereid en kan snel schakelen.

Doe het zoals Apple

Het is essentieel om tijd voor jouw bedrijf te waarborgen. Het levert je klanten op. Wanneer je deze tijd niet waarborgt, is het heel moeilijk om een inhaalslag te maken. Een mooi voorbeeld is Apple die eind jaren negentig op het punt van faillissement stond. Ze zijn begonnen met meer vooruit te kijken en zijn nu het rijkste bedrijf in de wereld. Ze hadden op een gegeven moment een succesvol product; de iPod. Ze zagen een marktverschuiving aankomen naar meer muziek luisteren op de telefoon. Ze wisten dat binnen 2 jaar de iPod overbodig zou worden. Dus hebben ze alles op alles gezet om een telefoonoplossing te vinden: de iPhone.

Bij ons achter de schermen

Wat wij zelf regelmatig doen is offsite meetings. We bespreken hierin de komende jaren. Zijn de plannen nog actueel? Zijn er veranderingen waar we mee bezig moeten zijn? We sturen aan op flexibele software. Zo hebben we applicaties ontwikkeld, maar 3 jaar eerder wisten we niet dat we ze zouden ontwikkelen. Doordat we toekomstgericht werken, kunnen we wel snel op de veranderende markt inspringen.

Wat zie jij in jouw branche in een paar jaar veranderen? Is jouw bedrijf wendbaar genoeg voor de toekomst?

Back to News
Fast Four