DocuSign is een fantastisch product dat het mogelijk maakt om makkelijk en snel een document ondertekend te krijgen.

Zonder DocuSign wordt er een PDF contract gemaild, door de ontvanger uitgeprint en ondertekend. Vervolgens wordt het document weer gescand en teruggemaild. Waarschijnlijk wordt het vervolgens weer uitgeprint en gearchiveerd. Klinkt inefficient? Is het ook.

Met DocuSign kun je direct een contract naar de juiste persoon sturen. Met een paar klikken, vaak al binnen 2 minuten na ontvangen van de mail, is het document digitaal ondertekend. Verder hoef je niets meer te doen, want DocuSign houd een archief bij van alle ondertekende documenten.

Contracten ondertekend via DocuSign zijn gewoon rechtsgeldig als ieder ander document. Bekende Nederlandse bedrijven die DocuSign gebruiken zijn bijvoorbeeld Van Gansewinkel en ABN Amro.

Waarom wij hier fan van zijn? Deze oplossing past perfect in onze ‘cloud-first’ wereld. DocuSign heeft een standaard integratie met zowel Box als NetSuite. Je kunt dus gewoon vanuit NetSuite die offerte naar de klant mailen voor ondertekening.

Back to News
Fast Four