ERP Selectie

Als u besluit om een ERP-systeem aan te schaffen, omdat u efficiënter en effectiever wilt gaan werken, moet u een keuze voor een systeem maken. Kiest u voor cloud of niet? Natuurlijk kijkt u bij uw keuze ook naar de kosten. Het is dan wel belangrijk dat u geen appels met peren vergelijkt. Welke kosten moet u allemaal meenemen voor een goede vergelijking?

Hoe vergelijkt u kosten bij een ERP-selectie?

Een goede vergelijking maken tussen de kosten van een traditioneel ERP-systeem en een cloud-based ERP oplossing is heel lastig. Want wat moet u allemaal in die vergelijking meenemen? U kunt het vergelijken met de keuze tussen het kopen van een auto en er een leasen. Welke kosten neemt u dàn allemaal mee? Houdt u bijvoorbeeld rekening met de kosten van eventuele schade? Of de rente van het geld dat u investeert voor de aankoop? En hoe zou u het waarderen als in uw leasecontract zou zijn opgenomen dat u twee keer per jaar uw auto kunt inruilen voor het nieuwste model? Dit is het geval bij een cloud-systeem, waarbij u twee keer per jaar automatisch de nieuwste versie krijgt.

Voor een goede vergelijking tussen traditioneel en cloud, is het verstandig om ook met onderstaande zaken rekening te houden.

Hardware

Bij een traditioneel systeem moet u rekening houden met de volledige kosten van hardware. Denk daarbij aan de aanschaf, de afschrijvingen, het onderhoud, vervanging van zaken die stuk gaan etcetera.

Interne medewerkers

Bij een traditioneel systeem heeft u een IT-staf nodig. Eigen monteurs die hard- en software ondersteunen. Denk aan service, de database en beveiliging. Bij een cloud-oplossing heeft u zelf alleen te maken met functioneel beheer.

Updates

Bij een goede cloud-oplossing is er automatisch iedere dag een kleine update met bugfixes of beveiligingsupdates, zonder dat u daar verder iets van merkt. Maar bij een traditioneel systeem dient u de updates zelf te installeren. Over het algemeen gebeurt dit één keer per jaar. En dit gaat meestal gepaard met kosten. Vaak is het systeem dan ook voor een paar uur buiten gebruik.

Upgrades

Heeft u een traditioneel systeem, dan kunt u niet zomaar de nieuwste versie van uw systeem installeren. U bent gebonden aan uw huidige systeem en vaak zal maatwerk helemaal opnieuw moeten worden geïmplementeerd. Medewerkers zullen dan ook opnieuw moeten worden getraind. Uiteraard brengt dit kosten met zich mee. Bij cloud-oplossingen krijgt u automatisch en zonder extra kosten toegang tot de nieuwste versies, zonder dat eventueel maatwerk verloren gaat.

Voor een goede en gedegen vergelijking van de kosten tussen een traditioneel ERP-systeem en een cloud-based ERP-oplossing kunt u het beste een kostenoverzicht en risico-analyse maken van zes tot tien jaar vooruit.

In de volgende nieuwsbrieven gaan we dieper in op de voor- en nadelen van cloud-based ERP. Natuurlijk kunt u nu al met vragen mailen of bellen met Fast Four.

Total Cost of Ownership Rekenmodel

Back to News
Fast Four